Ingela Garbom

Ingela med Håkan Nylander som dopförrättare

Genom allt, har jag lärt mig att lita på Gud

Jag kommer ursprungligen från Norrbotten. Som för de flesta som hamnat i missbruk, så började det med öl för mig. Jag var bara 12 år när jag smakade mellanöl första gången. När jag var 15 år så var jag fast i tyngre droger. Jag flyttade nu ned till Malmö där mitt missbruk fortsatte.  Jag har verkligen försökt att sluta, men tyvärr återfallit.

En bekant berättade för mig om Lp. Och då kom jag i kontakt med det kristna budskapet för första gången. Jag sökte mig till Lp-kontakten och gemenskapen där. Det gick 2 år sedan jag sist hade ett återfall. Jag fick då tag i en nät-drog och tog en överdos. Livet formligen rann ur mig. Jag höll på att dö. Men detta blev också vändpunkten för mig. Nu har jag varit nykter och drogfri i flera år. Jag har också slutat röka, och det känns bra. Jesus har hjälpt mig så att mitt självförtroende också har börjat komma tillbaka. Jag har haft så många stormar i mitt liv, men tillsammans med Jesus så fungerar livet nu.

Idag är jag volontär på Lp-kontakten och jag tycker att det är roligt och meningsfullt. Jag lägger min dag i Jesu händer. Och i min ryggsäck så har jag mina verktyg. Idag har jag även en fin kontakt med mina barn. Livet har börjat ordna upp sig. Jag älskar Psaltaren 30:

Jag vill upphöja dig, Herre, ty du har dragit mig ur djupet,

du har inte låtit mina fiender glädja sig över mig.

Herre min Gud, jag ropade till dig, och du helade mig.” 

 

Tänk att jag fick möta Jesus och beslutade mig för att följa Honom.  Nu har jag också fått gå dopets väg. Flera av mina vänner kom och var med under denna fina stund. Vi sjöng en så jättefin sång under dopakten: Jag har beslutat att följa Jesus……Jag har beslutat att följa Jesus.

Håkan Nylander

Poliserna var tvungna att själva få se vad som hade hänt med Håkan

Natten är över, dagen är Här!

Det var natt och lägerelden brann, musiken ljöd ut i mörkret. De äldre killarna skrattade, skålade och delade på haschet.  12 år gammal satt jag med några jämnåriga kompisar och tittade på. Jag tyckte att detta verkade vara höjden av romantik och frihet.

Det gick en tid och stunden kom då jag smakade alkohol för första gången, och jag blev fast direkt. Det stannade ju inte där, utan det ena gav det andra och då jag var ca 22 år var jag heroinmissbrukare.  Mina felaktiga val ledde mig, så att jag även hamnade i fängelse.

En dag var jag och en tjej på väg in till Pingstkyrkans secondhand butik för att stjäla. En kvinna som arbetade där såg mig och sa ” -Jag ska be för dig!”. Jag började skratta, och svarade ” -Gör du det!”

Vid den tiden hamnade jag i häkte. Jag låg i cell-sängen, då jag hörde en röst säga: -RES DIG UPP!   Jag reste mig upp, och satt nu på sängkanten. Och blundande började jag att be. – Gode Gud, Jesus Kristus! – Finns du så hjälp mig! Om och om igen, bad jag detta. 

Sedan öppnade jag mina ögon! Och nu började jag skratta!!Jag upplevde ”FRIHETEN”. När jag slog på radion i cellen så hör jag en man börja vittna om sitt liv på ”Hope fm”. Han hade varit heroinist i Stockholm. Men han hade fått möta Jesus till frälsning. Och nu var han FRI! När jag än slog på radion så kom samma vittnesbörd, om igen. Och jag lyssnade…                                        

Jag har träffat den bedjande kvinnan, sedan jag blev fri missbruket. Tänk att hon och hennes make bad för mig under 2 års tid. Tänk att Den Helige Ande lade mig och tjejen, på kvinnans hjärta så att hon och hennes man troget bad för oss båda. Tjejen som jag besökte secondhandbutiken med är också drogfri idag.

När min tid  i fängelset var klar, ringde jag och frågade om jag fick komma hem och det fick jag. Jag ville inte in till stan. Det skulle bara leda till samma visa igen. Det räckte att jag slog på min mobil, så fanns där hur många sms som helst. Folk drog i mig åt alla håll. I mina tankar bad jag-Gode Gud! Då hör jag en mc svänga in på mina föräldrars tomt. Det var Janne 60 år. Han pratade med min pappa som tog honom med  in i huset för att Janne skulle få hälsa på mig också. Samtidigt som han säger – Gud Välsigne dig! Så trycker han en Bikers Bibel i min hand.  

På söndagarna var jag på gudstjänst med Janne och ett 40 tal av hans mc-polare som var 60 år och uppåt.  På ett sådant möte kom en gammal kvinna fram till mig och undrade om dom fick be för mig. Hon ledde mig längst fram i kyrkan. När hon och de andra började be för mig, så blev det en atmosfär som gick att ta på. Det hände något i mig. Jag blev hungrig efter Gud. Allt som jag gjort innan ville jag nu bara kasta bort! 

Jag sökte kristen behandling för män och kom till Lp:s ”Torpahemmet”. Jag började sjunga sånger i ”Segertoner”. De sångerna talade och talar så starkt till mig. Det finns speciellt två gamla sånger där som jag verkligen älskar:

”Natten är över! Dagen är Här!”                   

Och sången:

”- Den sanna Friheten, fann jag i Kristus!”     

Ja, den sanna Friheten den fann jag i Jesus Kristus!                                            

Till dig som läser detta vill jag skicka med Filipperbrevet 4:4-7, och Efesierbrevet 6:10-18.    / Håkan

 

Kent

JESUS GAV MIG ETT NYTT LIV!

Nyfikenheten och mina kompisar fick mig att i 15 års ålder prova på alkohol. Och jag blev fast i drickandet! När jag fyllt 18 år prövade jag hasch och tyckte att detta var min grej. Det gick lätt att få tag i Stockholm och jag åkte ofta  dit. Nu började det att gå utför för mig. Under åren gick jag igenom många behandlingar men ingenting hjälpte. I 46 års ålder var jag bara skinn och ben, jag var helt slut och nedkörd som människa.Jag visste att jag måste bort från Västerås om jag skulle överleva. Jag ville verkligen ha hjälp för mitt missbruk.

En dag när jag var ute och cyklade i Västerås så upplevde jag något som fick mig att stanna cykeln och kliva av den. Jag bara ställde mig där, mitt i centrum med min cykel. Jag vet inte vad som hände och minns inte heller vad jag tänkte när jag stod där. Men på något sätt tog jag mig till LP-kontakten i Västerås. När jag kommer dit så möter jag en gammal kompis där, som hade blivit frälst. Det kändes att jag kommit rätt. Jag längtade verkligen efter ett nytt liv

Ture Walkås som jobbade där, ordnade så att jag fick stanna och bo på Lp-kontakten. Jag följde med på Lp-möten och resor som de gjorde. I Eskilstuna på ett möte fick jag säga ja till Jesus, och där blev jag frälst.                                

Jag behövde få åka iväg på behandling! Men sociala sa NEJ! Ture kontaktade trots det, Lp:s behandlingshem i Hällnäs. Dom hade en tom plats, och jag fick komma dit trots att ingen betalade. Där började resan till ett nytt liv för mig.

Under hela denna svåra tid så bad min bror och hans fru till Gud för mig. Jag förstår inte hur de orkade för de fick inte se några resultat. Men de fortsatte enträget att be ändå. Deras böner blev besvarade och jag är glad att min bror fick se mig drogfri och frälst innan hans jordeliv var slut.

Jag är så tacksam till Jesus. Jag läser min bibel varje dag och ber. Tänk att jag har fått vara nykter och drogfri i 17 år!                                                   

Jesus har gett mig ett nytt liv!